lg 2016

Data 2019

Geen evenementen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ambacht (handwerk)

Ambacht is handwerk dat wordt aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen.

De ambachten kunnen worden onderverdeeld in:

Traditionele ambachten - Bijvoorbeeld: klompenmaker, touwslager, mandenvlechter, bezembinder of ganzenvanger. Sinds de industrialisatie zijn deze ambachten vrijwel uitgestorven. Tijdens de Siepelmarkten willen we enkele oude ambachten voor u laten demonstreeren.

Hedendaagse ambachten - Bijvoorbeeld: timmerman, metselaar, smid, bakker, slager.
In de tijd van de gilden werd een ambacht in de praktijk geleerd. De leerling die de basisvaardigheden beheerste, werd gezel genoemd; na het afleggen van de meesterproef was de ambachtsman meester. In de 19e eeuw werden in Nederland de eerste ambachtsscholen gesticht. Dit type onderwijs is inmiddels onderdeel van het VMBO.

De bezembinder


De bezembinder vervaardigde vroeger als ambachtsman bezems voor huishoudelijk gebruik. Voor buitenshuis werden berkentakken gebruikt, voor binnenshuis werden bezems vervaardigd van huttentutplanten.  In het winterseizoen ging de bezembinder in het bos op zoek naar geschikte berkentakken. Naast de dunne twijgen werden ook dikkere takken verzameld voor de stelen.

 

Papierscheppen

Ook nu nog, bijna driehonderd jaar nadat Luiken de Papiermaker etste, worden lompen en oud papier tot nieuw papier verwerkt, met behulp van dezelfde krachtbron, het waterrad en hetzelfde bijzonder zuivere Veluwse water, in grote hoeveelheden nodig om het afvalmateriaal zo van vulstoffen te ontdoen,
dat alleen de zuivere papiervezel in water overblijft.
Na toevoeging van lijm- en verfstoffen wordt de warme papierpap dan over het ‘langzeefje’ verdeeld. De massa wordt ontwaterd, de vezels hechten zich aan elkaar en na droging is het nieuwe
Bijenkorf-vlechten


Deze man vlecht bijenkorven en probeert dat zoveel mogelijk op de manier te doen, die vroeger gebruikt werd. In het oosten van het land werd veel rogge verbouwd en de meeste boeren hadden ook een paar bijenkorven. Deze korven werden gemaakt van het stro, dat na het dorsen overbleef; dit werd vooral in de winter gedaan, als er verder niet zoveel te doen was. Er werd gevlochten met lang stro en speciaal behandelde bramenstengels; het langstrorogge wordt tegenwoordig niet meer verbouwd;alleen nog voor en
door hobbyisten. Tijdens het vlechten geeft hij belangstellenden tekst en uitleg over het werk waar ik mee bezig ben. Ook heeft hij de oude materialen bij zich en maakt hij nog wat andere soorten vlechtwerk, die vroeger gebruikt werden.

 

Al voor de boekdrukkunst werd uitgevonden werden de op perkament geschreven vellen ingebonden.

Boekbinder

De oude techniek om de dubbelgevouwen vellen op dikke touwen te naaien (waardoor de bekende ribben op de rug van het boek ontstaan) werd in latere jaren door de Fransen vervangen door een iets eenvoudiger systeem: de ribben werden niet meegenaaid, maar op de rug geplakt.
De Duitsers schaften deze versiering af en bedachten een meer commerciële binding.

Toch is de oorspronkelijke werkwijze nog steeds de basis van alle gewijzigd technieken en vormen.

De verschillende bindingen en gebruikte materialen worden getoond, gedemonstreerd en uitgelegd.

Mutsen maakster

De hul, zo kostbaar en bewerkelijk, dat Ootmarsumse vrouwen vroeger die vlinderige hoofdtooi – waarschijnlijk Spaans van origine – alleen nog maar op hoogtijdagen dragen. Van voren Brussels kant, op maat geklost, van achteren ook kant, iets minder luxueus, daartussen schrootjesgaas. De delen worden zeer voorzichtig aan elkaar genaaid, waarna de muts gewassen en gesteven wordt, dan uitgeknepen, half gedroogd en weer met stijfsel ‘aangeplakt’. Na weer voorzichtig te zijn ingevocht, worden de ‘wieken’ met een mesje ingeplooid en wordt de hul na ’t rijgen íngestreken’. 
Mosterd maken

 

De Mosterdmaker

Vroeger werd mosterd veel thuis gemaakt; niet zelden behoorden de speciale pan en de kogel bij de inventaris. Het was overwegend vrouwenwerk.
Moeder of oma liet tijdens het handwerken op haar schoot de mosterdpan heen en weer wiegelen. Kon het eenvoudiger en gemakkelijker?

Men maakte elke week een of twee pond voor het gezin.
Waren de nieuwe aardappelen uit de grond, dan werd de productie wat opgevoerd. De piepers werden gegeten met mosterdstip (en dikwijls ook nog met spekblokjes,zoals in Groningen). In de Achterhoek rook men dan haast overal de "brae­dekers”, de lekker gebakken aardappeltjes met mosterdsaus. Daar at je je vork bij op. Op andere plaatsen in ons goede land waren capucijners met mosterd en spek zeer in trek.

flyer siepelmarkt2016

274028
VandaagVandaag28
GisterenGisteren30
Deze weekDeze week249
Deze maandDeze maand1085
AllesAlles274028

Deelnemers login