lg 2016

flyer siepelmarkt2016

Data 2022

1ste Siepelmarkt

donderdag 28 juli, aanvang: 10:00 uur
Nog 363 dagen wachten.

2de Siepelmarkt

donderdag 4 augustus, aanvang: 10:00 uur
Nog 370 dagen wachten.

3de Siepelmarkt

donderdag 11 augustus, aanvang: 10:00 uur
Nog 377 dagen wachten.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
280351
VandaagVandaag7
GisterenGisteren191
Deze weekDeze week762
Deze maandDeze maand3412
AllesAlles280351

Markten in Holland, een unieke cultuur!

Markten, met vele 10.000-den worden zij dagelijks bezocht en bevolkt !
" Omringd door bouwwerk uit vervlogen eeuwen,
staan rijen kraampjes met hun waar.
De kooplui spreken vlot, met veel gebaar
en vullen 't oude plein met schelle schreeuwen. "

M.Nijsse.

'k heb hele mooie verusuh koekieezzz, komt tat kijkeh, komt tat ziene, komt tat proevuuuuh, puure gezondheidsmeeel en deeeg, lekkahr vers en lekkahrrrr goedkooph, bije mije krijgie da'r degtag voar vhieah centhuuu! Kompt tah bijejjjhh, kompt tha proevuhuuu!

Locatie tijdens de Siepelmarkten Dagen Openingstijden Kramen Omschrijving
 Keerweer  donderdag  08.00 - 13.00 uur  16  leuke ochtend markt

 

   

Beste bezoeker, menigeen vraagt zich af; " hoe lang bestaat de markt nou eigenlijk in ons mooie, oude Holland! Daar proberen we hier zo goed mogelijk antwoord op te vinden Op de markt is je gulden al een Euro waard, met vele bezoeken wij met veel plezier de Hollandse markten, er kan zeer veel en de tolerantie is groot!
De markt heeft geen deuren of muren en je loopt er zo op, de communicatie is ongedwongen en de vrijblijvende sfeer tussen de koopman en de klant wordt erdoor verhoogd, men zegt dat het slechter gaat op de markt maar dat is niet waar!
Het is de plaats voor onverwachte koopjes en onverwachte ontmoetingen, niet iedereen zal voor een koopje komen, maar ook om te zien en gezien te worden, om naar de gewiekste kooplui te luisteren en te kijken naar de bonte stoet mede-mens, die rustig op hun gemak voorbij schuifelt. Markten brengen gezelligheid en sfeer, zeer belangrijke sociale contacten en heeft een erg belangrijke functie in het voorkomen van eenzaamheid wat zeker niet onderschat mag worden, een tijdelijke vlucht uit het dagelijkse isolement!


Marktpleinen en marktstraten, wat zijn ze toch mooi, de ambiance en charme van de historische gebouwen - die de markt dikwijls omringen-, de speciale mooiste plaats in de wijk, geven de (binnen) stad dat extra charmante gevoel. Vroeger nam het marktplein een centrale plaats in voor het volk, je vond er de kerk, het raadhuis, de waag en de herberg, ook was het een plaats waar de berechting van de "foute" burger plaatsvond, hier, op het plein waar zich genoeg volk kon verzammelen werd hij aan de schandpaal gehangen, opgehangen en zelfs verbrand. Dit behoort gelukkig tot het verleden, wat er over is gebleven is de levendigheid en plezier die op een marktdag naar een bruisende en gezellige climax toegroeit!
Zoals de bejaarde koopman U kan vertellen;
" Op de markt heb je voor een gulden handel en voor een daalder plezier "
Als commerciele balans tussen de vraag en het aanbod is de markt een goede graadmeter van de Hollandse economie en is niet meer weg te denken, de markt blijkt een boeiende en bloeiende aangelegenheid die vaak wordt onderschat! De markthistorie, Hollandsch cultuur!

Markt ? : het woord markt zou zijn afkomstig zijn uit het oude Italiaanse Rome en afgeleid zijn van het Latijnse woord, ' Mercatus ' . Doch anderen menen dat het ontleend is aan het oude Angelsaksische woord ' Marcet ' , dat letterlijk ' verkoopplaats op straat' betekent !

 

In het verre verleden waren er in Holland natuurlijk geen markten, er was simpelweg waarschijnlijk geen behoefte aan. Het lage land, 'Nederland" was dun bevolkt, hier leefden de landbouwers en veehouders die, zolang zij als familie in hun behoeften konden voorzien, er weinig reden in zagen om handel te drijven. Pas nadat men hoogst waarschijnlijk meer produceerde en oogste dan men nodig had ( het nu zogenoemde : overschot ) ontstond er de mogelijkheid om te ruilen met andere 'stammen'.
Langzamerhand groeide, naast de zelfvoorziening, een primitieve vorm van 'markt' organisatie, bepaalde ontmoetings plaatsen werden gecreeerd alwaar men kwam om te ruilen, dat waren meestal de pleinen in het centrum van het dorp of de bruggen en doorvoer kanalen in de grotere plaatsen!
In den beginne kregen de bewoners van de stad het recht om bijvoorbeeld een zak bonen voor een stuk vlees te ruilen en een hangemaakte zelfgeweven mantel te ruilen voor een koe. Naderhand kwamen de stadsbestuurders terug op hun 'protectie' en kreeg de ruilhandel ook van buitenaf een extra impuls.

Maar echte markten gingen pas ontstaan toen het muntenstelsel werd ingevoerd, men kon toen de goederen-waarde in geld uitdrukken en kwam daar de zo gezellige standwerker en marktkoopman opzetten.......


De Hollandse markten, pure Hollandse nostalgie !


bron: hollandsemarkten.nl