lg 2016

flyer siepelmarkt2016

Data 2021

1ste Siepelmarkt

donderdag 29 juli, aanvang: 10:00 uur
Nog 81 dagen wachten.

2de Siepelmarkt

donderdag 5 augustus, aanvang: 10:00 uur
Nog 88 dagen wachten.

3de Siepelmarkt

donderdag 12 augustus, aanvang: 10:00 uur
Nog 95 dagen wachten.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
273774
VandaagVandaag5
GisterenGisteren56
Deze weekDeze week321
Deze maandDeze maand423
AllesAlles273774

Siepelmarkt boeien al 50 jaar

In 1969 werd voor het eerst in Ootmarsum een Siepelmarkt gehouden. Het leverde destijds drie succesvolle edities op en nu in 2018 bestaat deze Siepelmarkt nog steeds. Een evenement dat blijft boeien, ondanks dat er aan de formule nauwelijks wordt  gesleuteld.  Oude ambachten, de Boerenbruiloft en de Kindermarkt blijven de speerpunten van de Siepelmarkten. Voeg daarbij de gemoedelijke sfeer, het historische en aantrekkelijke stadscentrum en de voelbare gastvrijheid. Dat maakt de Siepelmarkten tot een uniek gebeuren waar al decennia lang jaarlijks tienduizenden mensen veel plezier aan beleven. Niet voor niets komen deelnemers graag terug, maar zijn er ook talloze bezoekers, die ieder jaar weer de Siepelmarkten met stip op hun vakantiekalender hebben genoteerd.

amb mandenvlechter amb wasvrouw

Oude ambachten
Eén van de pijlers van de Siepelmarkten is het laten zien van oude ambachten. “Die invulling wordt wel steeds moeilijker,” vertelt Tim Zweerink, “De mensen, die de oude ambachten nog uitoefenen worden ouder en een aantal, die jarenlang in Ootmarsum met veel plezier hebben gestaan, leven niet meer. Anderen zeggen af vanwege hun gezondheid. Toch zijn we er in geslaagd om de invulling rond te krijgen. We hebben zelfs ‘nieuwe oude ambachten’ naar Ootmarsum kunnen halen. Zo komt er een Friese houtsnijwerker en verder is er een kleiblaaster bij gekomen.  Dat moet iets heel bijzonders zijn. Uit Deurningen komt een boer die zelf kaas maakt op ambachtlijke wijze. op zijn boerderij is te zien hoe de koeien leven tot het rusten van de kazen. Verder kennen we het vertrouwde aanbod met ambachtslui, die al vele jaren naar de Siepelmarkten komen. Zij melden zichzelf vaak al maanden van te voren aan met het verzoek om op dezelfde plaats te mogen staan als in voorgaande edities. Sinds 2017 heeft iedereen een andere plek gekregen en dat geeft ook voor de deelnemers weer een andere kijk op de markt. De deelnemers  genieten ieder jaar weer van de ouderwetse  en gezellige sfeer, die er tijdens de Siepelmarkten hangt,” laat Zweerink de oude ambachten de revue passeren.

 

 

Boerendansers
De Siepelmarkten worden gehouden op drie opeenvolgende donderdagen en tijdens elke markt is er een groep Boerendansers aanwezig. Tijdens de eerste Siepelmarkt komt de Ootmarsumse Boerendansers een thuiswedstrijd spelen. Op de tweede Siepelmarkt zijn het De Schaddenrieders uit Enschede, die de folkloristische  dansen laten zien en horen. Zij zullen dit jaar voor het eerst aanwezig zijn tijdens de Siepelmarkten. Het is een ervaren groep, die vol passie deze traditie en folklore aan de toeschouwers laat zien.   Dat geldt ook zeker voor de folkl.dansgroep Twentsche Leu uit Hengelo, die de laatste Siepelmarkt optreden. Alle drie de groepen laten tijdens de Siepelmarkt alles zien waar een vroegere Twentse bruiloft op gebaseerd is. Het neugen, het broed halen en het geven van het ja-woord zijn de ingrediënten van een feestelijke Twentse bruiloft. Dat gaat gepaard met vrolijke muziek en het voltrekken van het huwelijk dat rond de klok van 16.00 uur plaatsvindt op het podium op het Kerkplein. 

Kindermarkt
De Kindermarkt voltrekt zich op 1 plek. De Putstraat en de Kloosterstraat is het decor voor de kinderen (en hun ouders).  De Kindermarkt is echt bedoeld voor kinderen en niet voor handelaren. Daarnaast willen we niet meer dat na 8 uur ’s morgens nog auto’s over de Kindermarkt rijden, want dat leidt juist voor deze jonge kinderen tot gevaarlijke situaties. Iedereen kan dus tot 8 uur ’s morgens met de auto op het parcours en daarna is dat niet meer mogelijk,” laat een duidelijke voorzitter René Bosch weten. “Op de eerste markt hebben  we ruim 80 kinderen, die een plek hebben gereserveerd. Op de tweede zijn dat er ruim 70. Ook de derde is redelijk bezet, maar in de praktijk merken we dat de reserveringen voor de laatste Siepelmarkt wat later komen. Kinderen kunnen zich iedere dinsdagmiddag aanmelden tussen 15:00 - 16:00 uur van Bentheimstraat 21 te Ootmarsum waar Henk Meijer zorgt voor het afhandelen van de reserveringen en het verdelen van de plekken.”

muziek 2 muziek 1 muziek 3


Muziek
Muziek is een belangrijk onderdeel tijdens de Siepelmarkten. Dit jaar is er gekozen voor een andere muzikale opzet. Op het plein bij de RK Kerk midden in het centrum treed tussen 11:00 - 16:00 elke siepelmarkt een ander koor op. van Smartlappen tot een Shantykoor en alles er tussen in.

Wel is de brandweer actief op de Ganzenmarkt. Daarnaast zijn er voor kinderen nog de nodige activiteiten her en der verspreid over het circuit.

Fietsenstalling
Om overlast van fietsen te voorkomen richt het bestuur van de Siepelmarktcommissie dit jaar weer de parkeerplaats aan de Smithuisstraat in als fietsenstalling. Dit jaar hebben we een 2 stallingen. “We hebben voorgaande jaren ondervonden dat we goed hebben ingespeeld naar een behoefte om de fietsen te kunnen parkeren. Voor ons reden om ook dit jaar weer bewaakte fietsenstallingen in te richten. Dat is weer de parkeerplaats tegenover het Openluchtmuseum en de 2de stalling is vlak bij de parkeerplaats van de Lidl & AH.  geworden. Carnavalsvereniging de Siepeljonkers en de Judo vereniging uit Ootmarsum, houden daar toezicht en voor een euro kunnen fietsers daar hun fiets veilig parkeren voor een euro en snijdt het mes dus aan twee kanten. Ook mensen met een E-bike kunnen daar zeker terecht. Naast het Openluchtmuseum is een vlinderpunt daar kan men de accu’s opladen.  We denken op deze plek toch zo’n 250 fietsen kwijt te kunnen en daarmee voorkomen we overlast op andere plekken,” motiveert René Bosch de keuze voor deze ‘tijdelijke’ fietsenstalling.  De parkeerplaats voor fietsen wordt vanuit alle invalswegen richting  Ootmarsum met borden aangegeven.

Middenstand
Tijdens de Siepelmarkten zijn de meeste winkels, galerieën en lifestyle zaken geopend.  Deze deelnemers hebben of hun deuren wijd geopend of staan met een eigen kraam voor hun zaak. De terrasje zijn sfeervol aangekleed en kan de bezoeker genieten van een hapje en een drankje. Traditiegetrouw worden in Ons Gebouw pannenkoeken  gebakken met het meel van de molens uit Dinkelland. Molenaars laten met een eigen molensteen zien hoe het meel wordt gemalen en vervolgens wordt het in Ons Gebouw al decennia lang door koster Lucas Lohuis van de Protestantse kerk omgetoverd tot een heerlijk Het stadje toont haar gastvrijheid  en is drie donderdagen het decor van een boeiend evenement. De Siepelmarkten vinden dit jaar plaats op 25 juli en 1 en 8 augustus. De markten beginnen om 10.00 uur en duren tot 18.00 uur. Voor meer informatie kan men terecht op de website www.siepelmarkten.nl.  Op Pinterest heeft u een uniek inkijkje met foto’s van wat er allemaal te beleven valt op de Siepelmarkten in Ootmarsum.

 

Na afloop van elke Siepelmarkt treedt er bij Stadscafe In den Guldene Crone een band op.


De bands, die 's avonds optreden zijn:

  25 juli  Lead  
  1 augustus  Kraakhelder  
  8 augustus  Jackfire  


De optreden beginnen om 20.30 uur en de toegang is GRATIS.

Vanaf 10.00 uur staan de poorten figuurlijk wagenwijd open om de bezoekers op een gastvrije wijze te ontvangen voor een onvervalst, gezellig dagje uit. Met dank ook aan veel vrijwilligers, die kosteloos de handen uit de mouwen steken om dit grote evenement in goede banen te leiden.

bestuur 2014 In de organisatie is er in al die jaren wel het één en ander veranderd.  Richard Nijhuis is met bijna 24 jaar Siepelmarktervaring de nestor van het bestuur, dat sinds 7 jaar geleid wordt door voorzitter René Bosch. Ook Tim Zweerink is iemand, die het klappen van de zweep kent na 16 jaar bestuurservaring. Daarnaast zijn George Dujardin, Jarno Brügging, Mike Beld, Henk Meijer, Frits Lohuis & Cas Busscher de mannen, die mede zorgen dat de organisatie rond de Siepelmarkten goed wordt ingevuld.


Hartelijk Welkom

van 10.00 uur tot 18.00 uur

Ootmarsum 2018