lg 2016

flyer siepelmarkt2016

Data 2022

1ste Siepelmarkt

donderdag 28 juli, aanvang: 10:00 uur
Nog 363 dagen wachten.

2de Siepelmarkt

donderdag 4 augustus, aanvang: 10:00 uur
Nog 370 dagen wachten.

3de Siepelmarkt

donderdag 11 augustus, aanvang: 10:00 uur
Nog 377 dagen wachten.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
280344
VandaagVandaag191
GisterenGisteren200
Deze weekDeze week755
Deze maandDeze maand3405
AllesAlles280344

Al meer dan 25 jaar maakt de kindermarkt deel uit van de siepelmarkt. Een onmisbaar deel van de markt die dan ook bedoeld is voor de kinderen van Ootmarsum en omgeving.

Ooit werd de markt gehouden op de Ganzenmarkt.  Ongeveer 100 plekken werden er gecreëerd voor de kinderen om hun waren aan te prijzen. Tegenwoordig vindt de kindermarkt plaats zowel op de ganzenmarkt, als wel rondom de Kloosterstraat/Putstraat. In de loop van de jaren werd de markt steeds drukker en werd de Ganzenmarkt te klein om aan alle aanvragen te voldoen. Nu gekozen is voor deze uitbreiding vindt de markt plaats op twee plekken en kan de commissie ook grotere een meer plekken toewijzen. Totaal kunnen nu tussen de 100-120 kinderen en plek krijgen. Er dat is ook nodig want de kinderenmarkt is altijd vol.

Een plek op de kindermarkt betekent niet meer en niet minder dan 3.00 x 1,50, een kleedje op de grond en de spullen erop, prijskaartjes eraan en verkopen maar. Sommige kinderen zitten gewoon op de grond of staan erbij. Anderen hebben kleine tuinstoeltjes maar sommigen, vooral al de ouders erbij zijn, zitten op mooie tuinstoelen, hebben een koelbox en maken er een dagje uit van. Soms wel drie dagjes uit want de siepelmarkten worden traditioneel gehouden de laatste donderdag van juli en de eerste twee donderdagen van augustus.

Om aan de kindermarkt deel te nemen moet de kinderen zich inschrijven. Begin juni krijgen zij hiervoor op  school een brief met daarbij een inschrijf formulier. Vroeger gingen zij hiermee naar “Ons Gebouw”, het clubgebouw van de Ned. Hervormde Gemeente. Tegenwoordig is de inschrijving bij Eetcafé Radboud aan de Oostwal in Ootmarsum.

De laatste woensdag voor de schoolvakantie vind de inschrijving plaats vanaf 14.00 uur. Reeds om 13.00 uur zie je de eerste kinderen al rondlopen op de Oostwal. Nerveus kijken zij naar binnen of er aan ingeschreven kan worden. Je moet natuurlijk wel op tijd zijn om de beste plek te kunnen bemachtigen.

De inschrijving vindt als volgt plaats. De kinderen leveren hun formulier in, de commissie bepaalt welke plek ze krijgen ( op volgorde van aanmelding), ze betalen 5,-- borg per plek per markt, en ze zijn ingeschreven.

Als het moment dan eindelijk daar is kan het spektakel beginnen. Officieel begint de siepelmarkt om 10.00 uur en duurt tot 18,.00 uur. Maar niet de kindermarkt. Al om 06.00 uur komen de eerste kinderen met hun ouders om de spullen al te leveren op de voorgenummerde plekken. Met fietsen, auto’s, steekwagens, bolderwagens, lopend, sjouwend. Je kan het zo gek niet bedenken of het vindt wel plaats. En wat ze al niet bij zich hebben. Kopje, kannen, borden, schildjes, lampen, speelgoed, veel speelgoed, fietsen, skelters, snoep, skeelers, rolschaatsen, allerlei huisraad. Ook zijn er kinderen die muziekinstrumenten bij zich hebben en hiermee wat proberen bij te verdienen.

Al snel naar 06.00 uur komt  er een ander fenomeen om de hoek kijken. “De handelaren”.

Direct nadat kinderen hun waren aan het uitstallen zijn komen zij om te zien of er nog iets bruikbaars tussen zit. Behoorlijk wat spullen verwisselen al van eigenaar ruim voordat de eigenlijke markt begonnen is. Of de kinderen de juiste prijs wel gekregen hebben laten we maar even in het midden, maar het is goed dat er ouders met de kinderen mee gekomen zijn.

Rond 7.30 uur is de kindermarkt al goed op gang gekomen en dit duurt tot ongeveer 15.00 uur.  Dan merk je dat vooral de jongere  kinderen het zat worden. Het is ook wel een lange dag waarin je serieus “zaken moet doen.” Enige afleiding is er natuurlijk wel. Er is altijd een springkussen, een kinderdraaimolen, een paar snoeptenten. Als de kinderen zorgen voor voldoende bezetting kan er heus wel een uitstapje gemaakt worden.

veldwachter henk

Om 16.00 uur is het einde van de kindermarkt. Veel van de kinderen hebben hun niet verkochte spullen allang naar huis gebracht maar blijven wachten omdat de veldwachter nog langs moet komen. Bij inschrijving heeft iedereen € 5,00 borg betaald per plek. Deze borg krijgen ze terug als ze de plek schoon opleveren. De veldwachter controleert dit en betaald daarna direct het geld terug. Of het echt aan die € 5,00 ligt weet ik niet maar de kindermarkt wordt altijd schoon opgeleverd. Dit is een groot compliment aan de kinderen en hun ouders en een voorbeeld voor menig andere markt die gehouden wordt.

Na de uitbetaling gaat iedereen weer naar huis met de laatste spulletjes om volgend jaar weer terug te keren. Met de aangekochte spullen(deze waren toch niet nodig) met de niet verkochte spullen(nog een keer proberen) en met weer andere overbodige spullen die misschien wel verkocht kunnen worden.   Zo houdt de kindermarkt zich zelf in stand.

Oldtimer Bustocht
In een echte Oldtimer door het prachtige Twentse landschap.
Op deze ludieke wijze kunt u op een zeer ontspannen wijze genieten van het bosrijke Springendal
Een rit in de oldtimer is al een attractie op zich. 
 

Zelf een koe melken
Op gezette tijden kan de Koe van boer Kuks worden gemolken.
Kinderen magen dan zelf melken. De boer geeft tekst en uitleg over het melken met de hand.
Ook kan de zelf gemolken melk geproefd worden. Zo blijkt iedere keer weer,
dat de melk niet alleen uit een pak komt.