lg 2016

flyer siepelmarkt2016

Data 2022

1ste Siepelmarkt

donderdag 28 juli, aanvang: 10:00 uur
Nog 363 dagen wachten.

2de Siepelmarkt

donderdag 4 augustus, aanvang: 10:00 uur
Nog 370 dagen wachten.

3de Siepelmarkt

donderdag 11 augustus, aanvang: 10:00 uur
Nog 377 dagen wachten.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
280346
VandaagVandaag2
GisterenGisteren191
Deze weekDeze week757
Deze maandDeze maand3407
AllesAlles280346
Op 13 juni 1936 werd in Ootmarsum een folkloristische optocht gehouden waarbij een groep jongens en meisjes uit Ootmarsum, die oude volksdansen beoefenden, zich hadden aangemeld.
Twee muzikanten brachten de muziek, die daarbij hoorde, ten gehore.

Naar aanleiding van deze optocht werd de volksdansgroep “De Ootmarsumse Boerendansers” opgericht, onder leiding van Meester Hofstede, hoofd der R.K. school te Ootmarsum.
In het begin trad men veelal op in Engels Tuin en op de markt en meestal bij festiviteiten of op uitnodiging.

De dansen die in de beginjaren werden uitgevoerd, waren gelijk aan de dansen die momenteel door de boerendansers worden gedemonstreerd.

In 1986 worden de Boerendansers, t.g.v. hun 50 jarig jubileum, met een Koninklijke erepenning onderscheiden.
In 2011 hebben De Ootmarsumse Boerendansers hun 75 jarig jubileum gevierd.

  

Donderdag 26 juli op de Siepelmarkt van 12.00 - 16.30 uur!

Schaddenrieders

“De Schaddenrieders” zijn opgericht op 1 november 1946. De doelstelling is het in ere houden van Twentsche dansen en gebruiken.

“De Schaddenrieders” ontleent de naam aan de arbeiders die vroeger heideplaggen (schadden) naar de boerderij (los hoes) brachten en ze daar op rij legden (rieden) in de potstal. In de lente werd dit naar buiten gereden en over het land verstrooid, als mest.

De Schaddenrieders treden op met live accordeon muziek. Vooral door de klederdracht en de presentatie van de folkloristische dansen, zijn wij een graag geziene gast op nationale en internationale festivals. Zo hebben vele landen van Europa in de loop der jaren onze dansen kunnen bewonderen. Zelfs van buiten Europa komen de uitnodigingen. Maar ook worden wij lokaal veel gevraagd om op te treden bij allerlei festiviteiten, zoals bruiloften, jubilea etc.

 

Natuurlijk is het geluid van de klompen hierbij uitermate spectaculair. Enkele klompendansen als de "Driekusman", "Hakke tone" zijn een internationale bekendheid.
"DE SCHADDENRIEDERS" UIT ENSCHEDE brengen DANSEN waarin getoond wordt hoe men leefde in de JAREN 1890 TOT 1910. dit wordt ten uitvoer gebracht in traditionele twentsche KLEDERDRACHT.

Donderdag 2 augustus op de Siepelmarkt van 12.00 - 16.30 uur!

   

Dansen is een actieve en gezellige bezigheid waarbij je snel vrienden maakt, in binnen- en buitenland.
Ook zin om dansend door de wereld te gaan? Maak dan nu kennis met de

Folkloristische Dansgroep "Twentsche Leu"

Een groep vrienden, allen met een folkloristische achtergrond, waren al een tijd bezig met het idee een nieuwe groep op te richten. Rond de jaarwisseling 2004-2005 kwamen we bij elkaar bij een van onze leden in huis om er over te praten. Op een gegeven moment schoven we alle meubels aan de kant en begonnen gewoon te dansen. We kwamen er al snel achter dat dit echt is wat we wilden. Omdat het dansen steeds professioneler werd en het gezelschap steeds groter, besloten de dansers om als officiële dansvereniging verder te gaan. We hebben ons ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en zijn op zoek gegaan naar en geschikte locatie om met een grote groep te dansen. “De Driekusman, Veleta en Spaanse wals” zijn de populairste dansen. We voeren ze uit in de traditionele klederdracht van ruim een eeuw geleden, dus met knipmuts en al. Als groep treden we regelmatig op bij bejaardentehuizen en verzorgingstehuizen, de mensen vinden het prachtig om ons in die traditionele klederdracht te zien. Naast het uitvoeren van de dansen vertellen we ook het een en ander over vroeger.

 

twentscheleu 01

Donderdag 9 augustus op de Siepelmarkt van 12.00 - 16.30 uur!