lg 2016

flyer siepelmarkt2016

Data 2020

1ste Siepelmarkt

donderdag 29 juli, aanvang: 10:00 uur
Nog 278 dagen wachten.

2de Siepelmarkt

donderdag 5 augustus, aanvang: 10:00 uur
Nog 285 dagen wachten.

3de Siepelmarkt

donderdag 12 augustus, aanvang: 10:00 uur
Nog 292 dagen wachten.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
265769
VandaagVandaag14
GisterenGisteren50
Deze weekDeze week226
Deze maandDeze maand1041
AllesAlles265769

Ambacht (handwerk)

Ambacht is handwerk dat wordt aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen.

De ambachten kunnen worden onderverdeeld in:

Traditionele ambachten - Bijvoorbeeld: klompenmaker, touwslager, mandenvlechter, bezembinder of ganzenvanger. Sinds de industrialisatie zijn deze ambachten vrijwel uitgestorven. Tijdens de Siepelmarkten willen we enkele oude ambachten voor u laten demonstreeren.

Hedendaagse ambachten - Bijvoorbeeld: timmerman, metselaar, smid, bakker, slager.
In de tijd van de gilden werd een ambacht in de praktijk geleerd. De leerling die de basisvaardigheden beheerste, werd gezel genoemd; na het afleggen van de meesterproef was de ambachtsman meester. In de 19e eeuw werden in Nederland de eerste ambachtsscholen gesticht. Dit type onderwijs is inmiddels onderdeel van het VMBO.

amb mandenvlechter

Een mandenvlechter of korver is een ambachtsman die voor zijn hobby of beroep manden vlecht met allerlei natuurlijke materialen zoals wilgentenen, rotan, stro of rietstengels.

Het is een oud ambacht, dat in de westerse wereld enkel nog als hobby wordt beoefend en gedemonstreerd. Vlechtwerk is zoals alle handvaardigheden erg arbeidsintensief en weinig concurrentieel met moderne materialen. Waar het vroeger een noodzakelijk gebruiksvoorwerp was in huis, landbouw en visserij maar ook in de industrie is het momenteel eerder huisopsmuk en van decoratieve aard. Tijdens de laatste Siepelmarkt van dit jaar, zal de heer Horskamp je hier graag meer over willen vertellen en laten zien.

amb klompenmaker

De Klompenmaker

Heeft u altijd al eens willen weten hoe klompen van oorsprong gemaakt werden, met slechts een handvol gereedschap en zonder machines? Of welke modellen klompen in Nederland gedragen worden? Dan bent u op Siepelmarkt Ootmarsum aan het juiste adres. Vader en zoon Bekhuis kunnen u er alles over vertellen en laten zien.

amb beeldhouwer

De beeldhouwer

Het principe van beeldhouwen in hout en steen is hetzelfde: je hakt materie weg. Het grote verschil zit in het materiaal. Steen is anorganisch, terwijl hout is gegroeid uit levende natuur. Als je meer beelden van hout wil zien, dan ben je op de Siepelmarkt Ootmarsum aan het juiste plaats! De heer Willemsen kan je er alles over vertellen en laten zien.

amb wasvrouw

De Wasvrouw met wasbord

Een wasbord werd vroeger gebruikt voor het met de hand schoonschrobben van de was. Het bord met een meestal houten omlijsting is ongeveer 30 bij 40 cm en bestaat uit ribbels van gegalvaniseerd staal waar het wasgoed werd opgelegd, waarna het met een harde wasborstel en groene zeep werd schoongeboend. In latere jaren werd in plaats van groene zeep Sunlight zeep gebruikt. Vóór de 19e eeuw bestonden de ribbels uit hout. In de 20e eeuw werd meer en meer metaal gebruikt. Aan het eind van de 19e eeuw en in de eerste helft van de twintigste eeuw is men overgestapt op gegalvaniseerd staal. Tegenwoordig worden nog wasborden van koper gemaakt en sommige muzikanten preferen het geluid van de duurdere koperen wasborden.

Het wasbord werd verdrongen door de wasmachine. In sommige landen zoals India en Afrika wordt het wasbord echter nog veel gebruikt.

amb stoelenmatter

Stoelenmatter

Een stoelenmatter is iemand die als beroep stoelen mat. Het is een oud ambacht dat ondanks moderne technieken, nog steeds gevraagd is bij antiquairs en verzamelaars van oude meubels. Het restaureren van oude cannages en stoelen is zeer actueel.
Ambacht

Een stoelenmatter vlecht de zitting van de stoel. Hiervoor worden vooral natuurlijke producten gebruikt: stengels van riet, rus, bies en van rotan gemaakte strengen. Deze worden geprepareerd voor dit doel. De rest van de stoel is meestal van hout. De stoelenmatter vlecht alleen de zitting. Het is arbeidsintensief werk, vandaar dat het beroep van stoelenmatter in de westerse landen grotendeels is uitgestorven. Naast de belangstelling van hobbyisten om dit ambacht uit te oefenen, bestaan er velen die zich professioneel bezighouden met het restaureren van oude meubelen en hun matten. Tegenwoordig zijn er moderne kunststoffen, waarvan machinaal vlechtwerk wordt gemaakt en toegepast voor goedkopere meubels.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de 'authentieke' stoelenmatten en het 'webben' van stoelen.

Matten is het met een koordachtig materiaal (ronde doorsnede) zoals touw, riet en rotan volledig dichtvlechten van de stoelzitting. De 'koorden' liggen meestal verdeeld in vier vlakken, volledig naast elkaar en vormen een dichte structuur. Dit werd onder andere gedaan bij eenvoudig boerenmeubilair en oude kerkstoelen.

Webben is het met lintvormig materiaal (meestal geschild rotan) in patroon vlechten van een opening. Dit hoeft geen stoelzitting te zijn, maar ook andere 'openingen' kunnen met webbing dichtgemaakt worden. Vaak toegepast met kant-en-klare webbing, bijvoorbeeld bij het afdekken van cv-radiatoren.